Wat is netcongestie?
Netcongestie ontstaat wanneer het energienet zijn maximale capaciteit bereikt, wat leidt tot een “vol” net. Dit probleem treedt op tijdens piekmomenten van energieverbruik of -productie, en heeft grote gevolgen voor zowel bedrijven als particulieren die geen uitbreiding van hun aansluiting kunnen realiseren of op zoek zijn naar nieuwe aansluitingen. De groeiende vraag naar energie, samen met een toename in de productie van duurzame energie zoals zon, zorgt voor een mismatch tussen aanbod en vraag. Dit resulteert niet alleen in uitgestelde projecten en beperkte groei, maar hindert ook de transitie naar duurzame energieoplossingen.
Gevolgen van congestie
Congestie in het energienet vertraagt de overgang naar duurzame energie, beperkt de aansluitmogelijkheden voor nieuwe energiebronnen en hindert de ontwikkeling van energiezuinige technologieën. Dit vraagt om dringende actie om een duurzaam en betrouwbaar energienetwerk te garanderen. Overbelasting leidt tot een lagere energiekwaliteit, met potentieel negatieve gevolgen voor de werking van elektrische apparaten en bedrijfsprocessen, wat bedrijven kan hinderen en tot vertragingen kan leiden.
Netcongestie zorgt dus voor diverse uitdagingen in de energietransitie
- Uitstel van duurzame projecten: Zonne- en windparken ondervinden aansluitproblemen, vertragen de groei van schone energie.
- Investeringstwijfel: Onzekerheid over netbetrouwbaarheid remt investeringen in zonnepanelen en andere duurzame bronnen.
- Netinstabiliteit: Congestie kan leiden tot stroomstoringen, voornamelijk een probleem voor bedrijven.
- Beperking van nieuwe aansluitingen: Tekort aan beschikbare energie voorkomt soms dat nieuwe aansluitingen worden gerealiseerd.
- Kostenstijging: Maatregelen tegen congestie verhogen de energiekosten voor de consument.
- Elektrificatiehindernissen: Een onbetrouwbaar net belemmert de overgang naar elektrisch rijden en industriële elektrificatie.
- Storingen bij piekbelasting: Ons netwerk kan de huidige pieken in energieaanbod niet aan, risico op stroomuitval.
- Variabele energieprijzen: Schommelingen in zonne-energieproductie beïnvloeden energieprijzen; flexibele contracten kunnen voordelig zijn door opslag en verkoop van overschot tijdens pieken.
Een Slimme Aanpak loont!
Wil je weten hoe jij met jouw bedrijf of gebouw een actieve bijdrage kan leveren aan het vermijden van netcongestie en daarenboven uw energiefactuur kan verlagen dankzij een “slimme” batterij, doe dan GRATIS deze eenvoudige test.